piątek, 14 marca 2014

Mąka konopna i zielona herbata na krakersy bezglutenowe


Mąka konopna, produkt powstający niejako przy okazji - bo w procesie uzyskiwania oleju tłoczonego na zimno z nasion konopi - jest prawdziwym dobrodziejstwem dla zdrowia. Między innymi dzięki niej właśnie może powstawać żywność funkcjonalna: jeśli mąka ta zostanie wzbogacona o liście zielonej herbaty pozbawione kofeiny, z takiej mieszanki da się wytwarzać krakersy bezglutenowe.

Przepisu kulinarnego na te wyjątkowe krakersy, niestety, nie podam, bo go nie znam. Kto jest zainteresowany, powinien skontaktować się z naukowcami z serbskiego uniwersytetu w Nowym Sadzie lub z Guelph Food Research Centre w Kanadzie. Tam bowiem zespół naukowców odkrył, że mąka konopna i bezkofeinowa herbata zielona "dają się" upiec w taką oto, zdrową przekąskę z repertuaru żywności funkcjonalnej. A co w mące konopnej jest tak cennego dla zdrowia? W zasadzie wszystko: bo jest i białko, którego wartość porównywalna jest z zaletami białka jajek lub sojowego, i różne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, włókna roślinne, fitozwiązki i minerały. O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty, szczególnie w obszarze ochrony przed nowotworami, nikogo przekonywać nie trzeba. 
Mamy zatem jeden plus dla mąki konopnej i jeden plus dla zielonej herbaty.Matematycznie dwa plusy zawsze dają razem jeden plus - w przypadku tych krakersów jest to chyba (niematematycznie :-)) plus do kwadratu: bo nie dość, że zdrowe i smaczne, to jeszcze bez glutenu)

Nie ma na razie wzmianki na temat tego, czy i kiedy krakersy bezglutenowe z mąki konopnej trafiłyby do sprzedaży, ale z uwagi na to, jak intensywnie poszukuje się produktów bez glutenu zdrowych, smacznych i wartościowych, może nie trzeba będzie czekań na nie zbyt długo. 
Źródło: ift. org
Fot.:sxc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się tym, co wiesz na temat zdrowia, napisz, o czym chcesz przeczytać.