Lubisz słodko? Słodka dieta szkodzi, ale jeśli pomimo wszystko nie wyobrażasz sobie, aby wykreślić cukier ze swojego menu, to lepiej, aby słodki smak pochodził z sacharozy, czyli kryształków cukru, który umieszczamy w cukiernicy, niż z syropu kukurydzianego (mieszanki glukozy i fruktozy). W kolejnym badaniu udowodniono, że ten drugi jest większym zagrożeniem dla zdrowia i życia niż sacharoza.
W badaniach finansowanych przez National Institutes of Health i National Science Foundation (ta druga to amerykańska agenda rządowa), które przeprowadzono na myszach, wykazano, że zwierzątka płci żeńskiej, w których diecie 25% kalorii pochodziło z węglowodanów prostych, jak glukoza i fruktoza, umierały o prawie dwa razy szybciej niż myszy, których menu komponowano tak, aby 1/4 energii pochodziła z sacharozy. Mało tego: samice myszy, które były na diecie glukozowo-fruktozowej miały o ponad 26% mniej potomstwa!
Z niewyjaśnionych dotychczas przyczyn takich różnic nie zaobserwowano u samców myszy.Naukowcy sugerują, że możliwe, iż w przypadku samców obie formy cukru mogą być tak samo szkodliwe.
Wyniki nie wyglądają dobrze dla słodkości opartych na węglowodanach najprostszych z możliwych. Po ich opublikowaniu podniosło się larum - ze strony amerykańskich producentów syropu kukurydzianego. Wydali oświadczenie, w którym skwitowali wyniki badań jako niepoparte podstawami naukowymi, a nadto - sugerujące nieprawdziwy wpływ glukozy i fruktozy na zdrowie. Bo - jak wskazali - różnice fizjologiczne i psychologiczne (zwróćcie uwagę na to właśnie słowo) między gryzoniami a człowiekiem są nieporównywalne.
Hmm... Pozostaje pogratulować kreatywności i odwagi ;-) twórcy tego oświadczenia, bo fizjologię to myszy i ludzie co do zasady mają opartą na podobnych mechanizmach: oba gatunki to ssaki. Z powodu tych właśnie podobieństw przeprowadza się szereg badań na myszach, dzięki którym to ludzkość zyskuje: nowe leki czy wyjaśnienia mechanizmów chorób. Natomiast próby porównywania psychologii człowieka i myszy z góry wydają się skazane na niepowodzenie - choćby z uwagi na drobny, acz znaczący fakt, że oba te gatunki cechuje zupełnie inny stopień rozwoju ewolucyjnego i cywilizacyjnego.
Cukier krzepi - ale, zdaje się, tylko bakterie próchnicy. Natomiast syrop glukozowo-fruktozowy może zaszkodzić zdecydowanie szybciej i skuteczniej niż można by go o to podejrzewać. Wciąż jeszcze lubicie słodkie życie?...
Źródło: News Daily
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się tym, co wiesz na temat zdrowia, napisz, o czym chcesz przeczytać.