czwartek, 8 stycznia 2015

Syrop kukurydziany bardziej szkodliwy niż cukier zwykły


Lubisz słodko? Słodka dieta szkodzi, ale jeśli pomimo wszystko nie wyobrażasz sobie, aby wykreślić cukier ze swojego menu, to lepiej, aby słodki smak pochodził z sacharozy, czyli kryształków cukru, który umieszczamy w cukiernicy, niż z syropu kukurydzianego (mieszanki glukozy i fruktozy). W kolejnym badaniu udowodniono, że ten drugi jest większym zagrożeniem dla zdrowia i życia niż sacharoza.
W badaniach finansowanych przez National Institutes of Health i National Science Foundation (ta druga to amerykańska agenda rządowa), które przeprowadzono na myszach, wykazano, że zwierzątka płci żeńskiej, w których diecie 25% kalorii pochodziło z węglowodanów prostych, jak glukoza i fruktoza, umierały o prawie dwa razy szybciej niż myszy, których menu komponowano tak, aby 1/4 energii pochodziła z sacharozy. Mało tego: samice myszy, które były na diecie glukozowo-fruktozowej miały o ponad 26% mniej potomstwa!
Z niewyjaśnionych dotychczas przyczyn takich różnic nie zaobserwowano u samców myszy.Naukowcy sugerują, że możliwe, iż w przypadku samców obie formy cukru mogą być tak samo szkodliwe.

Wyniki nie wyglądają dobrze dla słodkości opartych na węglowodanach najprostszych z możliwych. Po ich opublikowaniu podniosło się larum - ze strony amerykańskich producentów syropu kukurydzianego. Wydali oświadczenie, w którym skwitowali wyniki badań jako niepoparte podstawami naukowymi, a nadto - sugerujące nieprawdziwy wpływ glukozy i fruktozy na zdrowie. Bo - jak wskazali - różnice fizjologiczne i psychologiczne (zwróćcie uwagę na to właśnie słowo) między gryzoniami a człowiekiem są nieporównywalne.
Hmm... Pozostaje pogratulować kreatywności i odwagi ;-) twórcy tego oświadczenia, bo fizjologię to myszy i ludzie co do zasady mają opartą na podobnych mechanizmach: oba gatunki to ssaki. Z powodu tych właśnie podobieństw przeprowadza się szereg badań na myszach, dzięki którym to ludzkość zyskuje: nowe leki czy wyjaśnienia mechanizmów chorób. Natomiast próby porównywania  psychologii człowieka i myszy z góry wydają się skazane na niepowodzenie - choćby z uwagi na drobny, acz znaczący fakt, że oba te gatunki cechuje zupełnie inny stopień rozwoju ewolucyjnego i cywilizacyjnego.

Cukier krzepi - ale, zdaje się, tylko bakterie próchnicy. Natomiast syrop glukozowo-fruktozowy może zaszkodzić zdecydowanie szybciej i skuteczniej niż można by go o to podejrzewać. Wciąż jeszcze lubicie słodkie życie?...

Źródło: News Daily


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się tym, co wiesz na temat zdrowia, napisz, o czym chcesz przeczytać.