sobota, 31 stycznia 2015

Piwo może chronić przed chorobami Alzheimera i Parkinsona


Jeśli lubicie chmielowy napój z pianką, a ciągle słyszycie, że od piwa głowa się kiwa i brzucha przybywa, możecie odeprzeć te przytyki, podając argument, że piwo może spowolnić postęp choroby Alzheimera lub Parkinsona. Ba, istnieją podejrzenia, że może nawet zapobiec wystąpieniu tych schorzeń!
Brzmi niewiarygodnie, ale jest na to racjonalne wytłumaczenie. Otóż piwo zawiera w sobie ksantohumol - jeden z najlepszych naturalnych antyutleniaczy (o którym w sumie mało kto dotychczas słyszał - a szkoda), posiadający udowodnione właściwości antynowotworowe. Mało kto wie, że ksantohumol jako antyutleniacz spisuje się ponad 4-krotnie lepiej niż powszechnie szanowana za swe właściwości zwalczania wolnych rodników witamina C.
Jaki to ma związek z chorobami Alzheimera oraz Parkinsona? Taki, że najnowsze odkrycia w dziedzinie poszukiwania przyczyn tych chorób doprowadziły do konkluzji, iż te właśnie groźne schorzenia są wynikiem nieumiejętności w radzeniu sobie ze skutkami stresu oksydacyjnego. Pisząc prościej: pod wpływem wielu różnych czynników środowiskowych w tkankach pojawia się cała masa wolnych rodników o bardzo wysokiej sprawności w niszczeniu struktur komórkowych i zaburzaniu budowy i funkcji DNA. Uszkodzenia te przekładają się bezpośrednio na działanie pamięci i organów.Naukowcy doszli zatem do wniosku, że gdyby udało się znaleźć wysoce aktywny antyutleniacz, mógłby on zapobiegać powstawaniu uszkodzeń komórkowych, a co za tym idzie - mógłby zapobiec pojawieniu się choroby Alzheimera lub Parkinsona. Trudno powiedzieć, co za licho (lub wyczucie) kazało im pochylić się w naukowych dociekaniach akurat nad złocistym trunkiem z pianką. Być może skłonił ich do tego fakt znany już wcześniej, że w ekstrakcie z szyszek chmielowych znajduje się sporo antyutleniaczy...?A może przyczyną jet próba zepchnięcia uwagi z wina, jako ze źródła dobroczynnych właściwości i skupienia jej na piwie...?
Może.., niemniej na chwilę obecną wiemy, że ksantohumol ma moc chronienia komórek nerwowych przed uszkodzeniami i przed rozwojem stanów neurodegeneracyjnych, których skutkiem są choroba Alzheimera lub Parkinsona.
Źródło: sciencedaliy.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się tym, co wiesz na temat zdrowia, napisz, o czym chcesz przeczytać.