O tym, że flawanole mogą poprawiać pracę mózgu, mówiło się już ponad 2 lata temu. Teraz wiadomo to na pewno, plus jeszcze i to, że związki te mogą wybitnie poprawiać pamięć seniorów. Wprawdzie badacze zastrzegają, że eksperyment trzeba jeszcze powtórzyć z udziałem większej liczby osób (bo w tym badaniu brało udział zaledwie 37 ochotników), ale i tak wynik w postaci pozyskania pamięci 30-latka u osoby z 60-letnim bagażem doświadczeń jest znakomity. Jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że rezultat ten osiągnięto po 3 miesiącach stosowania diety zawierającej dużą ilość flawanoli, wynik ten można uznać za prawdziwie spektakularny.
Amatorów czarnej tabliczki zasmucę: naukowcy zastrzegają, że zjadanie czekolady nie jest tożsame z przyjmowaniem flawanoli z kakao.W przypadku zwiększenia spożycia tej pierwszej można co najwyżej liczyć na przyrost masy ciała, a w odniesieniu do flawanoli - na poprawę działania zakrętu zębatego - struktury w mózgu związanej z hipokampem, podejrzewanej o czynny udział w procesach zapamiętywania. Wyższa sprawność zakrętu zębatego mogłaby być wynikiem przyspieszonego krążenia krwi w tej strukturze mózgu - co obserwowano po wypiciu filiżanki aromatycznego kakao.
Jakikolwiek mechanizm nie byłby przyczyną odwrócenia spadku pamięci u osób starszych, wiemy, że związany jest z kakao.
Trening pamięci nad filiżanką aromatycznego napoju - to się nazywa pyszna kuracja!
Źródło: CUMC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się tym, co wiesz na temat zdrowia, napisz, o czym chcesz przeczytać.