sobota, 9 czerwca 2012

Świetny składnik na rozwój mózgu u małych dzieci

Mleko karmiącej matki z indiańskiego, żyjącego skromnie ludu Tsimane jest bardziej wartościowe niżeli mleko karmiącej matki rodem z uprzemysłowionej Ameryki, o dobrej sytuacji materialnej i mieszkającej w warunkach dobrobytu. Dlaczego?
Ponieważ lepiej wpływa na prawidłowy rozwój mózgu niemowlęcia i dziecka do 2 roku życia. Kluczem jest dieta; z niej zaś wynikają  implikacje w postaci właściwych proporcji kwasów omega-6 do omega-3. U Indianek z ludu Tsimane dieta obfituje w naturalne płody rolne oraz w ryby. Te ostatnie dostarczają szybko przyswajalnych form wartościowych form kwasów tłuszczowych. Z obserwacji wynika, że najważniejsza jednak jest proporcja, w jakiej występują kwasy omega-6 do omega-3. A ta korzystniej rysuje się u Indianek, ponieważ w większym stopniu zbliżona jest do wartości, które były charakterystyczne dla składu mleka naszych dalekich przodków prowadzących koczowniczo- rolniczy tryb życia, w którym menu obfituje w świeże ryby i owoce morza.


Mleko kobiece to najlepszy pokarm dla noworodka i maleńkiego dziecka a karmienie piersią przedstawiane jest dość często jako jedyna słuszna metoda, która zapewni maleństwu prawidłowy rozwój - wiedzieliśmy to nie od dziś, prawda? Wyniki badań, po których widać, że to nie dobrobyt jest kluczem do świetnej jakości mleka karmiącej matki ale staranny dobór świeżych i naturalnych składników pożywienia, po raz kolejny potwierdzają, że natura ma nosa. Teraz ludzie będą chcieli skorzystać z mądrości natury w celu zapewnienia młodym pokoleniom jak najlepszego startu w dorosłe życie. Jak? Biorąc pod uwagę standardy proporcji składników charakteryzujące mleko matek z ludu Tsimane i wykorzystując wiedzę do tworzenia nowych, doskonalszych mieszanek mlecznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się tym, co wiesz na temat zdrowia, napisz, o czym chcesz przeczytać.