Oto truskawki w nowej odsłonie:
okazuje się, że chronią przed promieniowaniem ultrafioletowym typu
UVA. Jak duże są szanse na to, że opalanie nabierze apetycznego
aromatu truskawkowego i co powoduje, że owoce te mogą chronić
skórę przed szkodliwym wpływem opalania?
Włoscy uczeni, którzy
prowadzili badania na hodowlach ludzkich komórek skóry
nad wpływem wyciągu pozyskanego z tych owoców udowodnili, że
ekstrakt ten wykazuje działanie ochronne na kultury komórkowe
przed skutkami promieniowania UVA. Promieniowanie słoneczne w
zakresie oznaczanym jako UVA ma tę brzydką właściwość, że może
wywoływać uszkodzenia DNA oraz zmniejszać żywotność i
przeżywalność komórek. Truskawkowy wyciąg mógłby
zatem stanowić swoistą, naturalną tarczę ochronną przed zgubnym
wpływem promieni ultrafioletowych. Podejrzewa się, że ochronną
rolę pełnią zawarte w owocach antocyjany, dzięki którym
truskawki przybierają wspaniały czerwony kolor. Związki te znane
są ze swoich właściwości przeciwnowotworowych, antyoksydacyjnych
i przeciwzapalnych. Teoria ta wymaga jeszcze potwierdzenia, ponieważ
badacze na chwilę obecną nie dysponują dowodami na bezpośrednie
powiązanie między antocyjanami a ochrona przeciw promieniom UVA.
Podejrzewam jednak, że zaproponowane przez nich sposoby na
odnalezienie takiego związku przypadną do gusty wszystkim amatorom
tych owoców: opcja nr 1 przewiduje dodatek wyciągu
truskawkowego do preparatów do opalania, natomiast opcja nr 2
to aplikacja wewnętrzna czyli zajadanie się owocami. Mogłabym
przetestować obie opcje, z czego dużo bardziej kusząca wydaje mi
się ta druga :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się tym, co wiesz na temat zdrowia, napisz, o czym chcesz przeczytać.